Transport Płynnych Produktów Spożywczych

Data publikacji: 2 lutego, 2023

Transport Płynnych Produktów Spożywczych

Przewóz płynnych produktów spożywczych, w którym specjalizuje się Trans Polonia, jest niezwykle wymagająca gałęzią szeroko pojętego transportu. Logistyka ta stawia przed przewoźnikiem wiele wyzwań i konkretnych uwarunkowań, które musi znać i przestrzegać, aby działać na tym rynku.

W tej branży odpowiadamy nie tylko przed klientem, ale też przyszłymi konsumentami, którzy będą spożywać przewieziony przez nas produkt. Musimy więc zadbać o to, aby dystrybucja przebiegła z zachowaniem najwyższych standardów bezpieczeństwa i jakości.

Jakie zatem warunki musi spełnić przewoźnik, aby móc przewozić produkty spożywcze?

 

  1. Nikogo na pewno nie zdziwi fakt, że podstawą wejścia na tę wysoko specjalistyczną ścieżkę transportu, jest posiadanie odpowiednego, sprzętu. W zależności od specyfiki przewożonych produktów spożywczych, musi on spełniać konkretne wymogi. Jego najważniejszym zadaniem jest zabezpieczenie produktu przed czynnikami zewnętrznymi, zanieczyszczeniami i zapewnienie mu odpowiedniej temperatury. Odpowiednio przygotowany środek transportu musi posiadać ważne atesty sanitarne. W przewozie produktów spożywczych konieczne jest także posiadanie kwalifikacji ATP, która potwierdza, że pojazd jest sprawny do przewiezienia szybko psujących się produktów spożywczych.

 

  1. Sterylna czystość cysterny. Autocysterna przed każdym załadowaniem powinna zostać dokładnie wyczyszczona, umyta, zdezynfekowana i suszona wedle wymagań zleceniodawcy.

 

  1. Płynne produkty spożywcze przewożone być muszą w konkretnej, odpowiedniej dla danego produktu temperaturze. Jest to o tyle ważne, gdyż niewłaściwie przewożone mogą np. zmienić stan z ciekłego na stały lub przez rozszerzalność cieplną zmienić gęstość i tym samym utracić wymaganą jakość. Kontrolę temperatury przewożonego produktu może wykonać kierowca poprzez odczyt temperatury na termometrze zamontowanym na cysternie (na każdej komorze cysterny). Aby temperatura produktu nie spadała poniżej określonej przez klienta, możemy podgrzewać produkt. W cysternach spożywczych proces ten odbywa się poprzez specjalne urządzenie, zamontowane na cysternie. W razie potrzeby, kierowca może je włączyć i dzięki temu utrzymać zadaną temperaturę.

 

Przewóz Produktów Spożywczych w TPG

Trans Polonia spełnia wszelkie wymagania i posiada wszystkie potrzebne kwalifikacje, aby w bezpieczny sposób przewozić płynne produkty spożywcze. Skupiamy się nie tylko na najwyższej jakości i bezpieczeństwie przewozu, ale też terminowością zleceń.

Trans Polonia do swoich przewozów stosuje doskonale przygotowane cysterny, które dzięki izolacji są w stanie utrzymać właściwą temperaturę produktu w wymaganym w zleceniu czasie. Cysterny TPG uwalniają temperaturę 1,5 stopnia na dobę, co jest bardzo dobrym wynikiem dla dostępnych na rynku cystern spożywczych.

Poprzedni wpis: Czym jest transport intermodalny? Następny wpis: AKTYWNI W TRASIE - CZY TO MOŻLIWE?